Nieuws

Fortissimo in Coronatijd

KOORonaNIEUWS

Mannenkoor Fortissimo

Jaargang 1 Nummer 3

Van Kristin.

Beste mannen, hopelijk zijn jullie allen nog gezond en wel! De sfeer die deze virus opwekt is niet aangenaam en zelfs gevaarlijk maar langs de andere kant is dit een periode van herbronning en gezonde lucht en dat doet mij heel veel deugd. Hopelijk ervaren jullie dit ook zo. Mensen worden in hun gezin meer naar elkaar toe gebracht. De lente en het mooie weer doet heel andere gevoelens opkomen die deze virus overstijgen en dat maakt het allemaal irreëel. Zing zo veel mogelijk en luister naar de opnames van Cees. We zullen kijken of we een programma kunnen maken voor Middelburg (als het doorgaat?). Probeer de werkjes van Vic Nees goed te oefenen, die gaan we zeker nog zingen in het najaar!

NB van de redactie: Middelburg Volkoren gaat niet door. Je hebt hierover een mailbericht gekregen.

Van Ben.
Daar zitten we dan…….in een luie stoel, handen gevouwen achter het hoofd. We kijken vanuit de serre uit op een prachtige, blauwe lucht, vogels vliegen af en aan in de tuin, maar, ja, ik zit binnen!

Wat hoesterig en rillerig en met dus maar één gedachte in je kop: ”Het zal toch niet……”. We nemen nog maar een paar cetamolletjes en denken er dan over de zinnen maar eens te verzetten…We draaien een mp3-tje,  Qua eest ista 2. , en doen het volgende spelletje: plotseling de pauzeknop indrukken en dan, zonder partij, zelf doorzingen! Valt nog niet mee….Ik gooi die twee “Quae” een beetje in de war. Ik betrap me er dan ook later op dat ik stiekem op de pauzeknop ga drukken als ik zeker weet dat ik verder kan zingen. Toch maar de partijen erbij gepakt en al met al lekker bezig geweest!

Naast de muziek is er nu alle tijd voor opruimen, archiveren,  lezen, afwassen, traplopen voor de beweging en…véél meer schermpjekijken dan anders: zijn er nog mailtjes van de kinderen en kleinkinderen, nog nieuws , een Netflixfilm een sudoku enz., enz. Daarnaast moet de agenda “bijgewerkt” worden: fikse kruizen door geplande evenementen en afspraken zetten.

Is dit alles nu zo negatief? Nou, nee, goede vrienden. Je neemt ook alle tijd om je leven eens te relativeren, wat is belangrijk en wat niet. Gezondheid staat nu met stip bovenaan We willen nog wel een tijdje mee! Jullie toch ook? Een verjaardag is een mooi moment om je dat te realiseren. Deze maand hebben Wout, Clemens en Nico dat moment weer. Heel Fortissimo wenst jullie geluk met  je verjaardag en hoopt  dat nog jaren te kunnen doen.

Ben
p.s. Mannen, dat rondje houden we gewoon tegoed!

Van Ad
Reisverslag van Ad en Annemarie deel 1

Om met elkaar in deze periode wat lief en leed te kunnen delen, bedacht ik me dat het wel een idee zou kunnen zijn om jullie wat meer te vertellen over de campertocht die Annemarie en ik, samen met onze hond Belle, de afgelopen maanden heb mogen maken.

Mijn voornemen is dan ook om de komende weken enkele hoogtepunten van deze reis met jullie te delen.

De camper mogen we lenen van onze zoon Jeroen. Het is geen nieuwe, maar alles zit er in, op en aan. Er is zelfs voldoende ruimte voor onze hond. Dat is gelukkig niet zo’n grote.
We zijn kort na nieuwjaar vertrokken met de bedoeling in snel tempo naar de oostkust van Spanje te rijden en daarna op ons gemak deze oostkust, zuidkust en de zuidkust van Portugal door te trekken.
Zo is het ook gegaan, ondertussen alle berichten over het corona-virus redelijk zorgeloos volgend.
Dat werd anders in Portugal toen na ons gevoel redelijk plotseling de paniek in Nederland en later ook in Spanje uitbrak.

We begonnen ons de afgelopen weken af te vragen of we überhaupt nog wel tijdig naar huis zouden kunnen.
Zondag 15 maart hebben we onze biezen gepakt en zijn snel de grens met Spanje over gestoken om op maandag en dinsdag via Salamanca naar Frankrijk te rijden. Dinsdag hoorde we, toen we nog enkele uren van de Franse grens af zaten dat deze om 12.00 uur gesloten zou worden. Toen dus ook paniek bij ons.
We hebben voor alle zekerheid een of ander formulier via internet opgezocht en overgeschreven, waarmee we blijkbaar de grens over zouden moeten kunnen komen.
Om 15.00 uur passeerden we zonder problemen de grens. Wat een opluchting!!!

We zijn toen doorgereden naar ons vakantie/familiehuis in Fillievres (op de hoogte van Arras). Hier voor enkele weken boodschappen gedaan in de veronderstelling dat we hier nog wel enige tijd door zullen moeten brengen.

Nou is dit geen verkeerde plek. Redelijk geïsoleerd met veel werk in de tuin en aan het huis, dus voorlopig vermaken we ons hier wel.

Volgende keer meer.
Ad Segers

Van Nico
Beste medezangers,

Graag wil ook ik een kleine bijdrage leveren aan het KOORonaNIEUWS. Het is helaas niet zo’n inspirerend nieuws, want het leven ligt toch wel wat stil. Nu was Huijbergen toch al niet het meest dynamische dorp, maar het is nu wel opvallend stil. Ook ik kom zelf ook nauwelijks nog de deur uit, behalve om een wandeling te maken, maar dat doe ik meestal nog op zo’n loopband. Dan kan ik de snelheid, de tijd en het caloriënverbruik aflezen en regelen. Ook staat er bij ons van die fietsen die je binnen kunt gebruiken en ook daar breng ik regelmatig wat tijd op door. Wel krijg ik nu meer telefoontjes van broers en zussen, want die willen weten hoe het met “die oude man in dat gevaarlijke Brabant” gaat. Tenslotte behoor ik ook tot de risicogroep, want 26 maart word ik voor de laatste keer nog 70 en daarna behoor ik ook bij de tachtigers. De activiteiten via de KBO zijn ook afgelast, want groepsgebeuren kan en mag voorlopig niet. Ook mijn betrokkenheid bij de Anonieme Alcoholici ligt voorlopig stil, want ook die hebben geen bijeenkomsten meer in deze periode. Ook ander groepen waar ik bij betrokken ben, komen voorlopig niet meer samen. Dus stil is het wel en ook heel jammer dat we elkaar niet meer op donderdagavond treffen, want dat vond ik toch altijd wel heel plezierig. Hopelijk gaat deze gedwongen pauze, dit reces, ons voorgenomen programma niet nadelig beïnvloeden. Omdat er bij ons dus ook geen openbare liturgische diensten mogen worden gehouden en er dus ook geen priesters meer komen, moeten we zelf die diensten regelen en organiseren. Gelukkig heb ik daar enige ervaring mee, want ik ga al jaren voor bij gebedsdiensten in Bergen op Zoom. Voorheen in de Goddelijke Voorzienigheid, in de Lourdeskerk en nog steeds in de Jacquelineflat. Ook heb ik pas nog een voorbereidingsbijeenkomst als voorbereiding op Pasen gedaan. Dus ik hoef me nog niet te vervelen. En om jullie niet te vervelen stop ik nu met dit verhaal na jullie eerst allemaal het allerbeste toe te wensen. Sterkte en wees zuinig op jezelf, want er zijn er nog heel veel die jullie niet graag zouden missen.
Met hartelijke groet,
Nico

Van Kees
Mannen hebben het in deze tijd wel erg zwaar: alle horeca gesloten, geen voetbal- en andere sportwedstrijden, niet op pad met je vrienden. Nee dan hebben vrouwen het veel beter die kunnen gewoon blijven koken, wassen en strijken!!!!
Kees Rommers

Van Bas
Waarde zanggenoten,
Wat krijgen we nou, zullen jullie denken en misschien wel van de daken willen schreeuwen.

“Bij dat koorlid is het zeker in de bol geslagen. Die heeft het hoog zitten!”

Ja, ik geef het eerlijk toe. Het klinkt behoorlijk uit de hoogte. Maar ja, lieve mensen, wat wil je.

Afgelopen maandag 23 maart stond ik op ons balkon op 45 meter hoogte en overzag de wereld onder mij. Niemand te zien. Leeg. Doodstil. Geen Cor te zien. Geen Ona te zien. Slechts Corona waarde onzichtbaar rond en hield en houdt ons in de greep.

Met grote gevolgen voor iedereen.

Ik mis de repetitieavond. Ik vrees dat ons zangseizoen al voorbij is. Laten we toch blijven hopen!

Symbolisch is dan misschien mijn tweede foto.

Dat vraagt om enige uitleg natuurlijk.
Er wordt onderhoud aan ons wooncomplex verricht. Daar zijn werkers voor nodig en zij gebruiken daarbij hoogwerkers.
Hoogwerkers dragen bijna altijd teksten. Meestal firmanaam. Deze hoogwerker droeg wel een heel toepasselijke tekst.
Ooit zei de Zuid-Afrikaanse president Jan Brand:
“Alles sal reg kom as ons almal ons plig doen.”
Laten we dat dan maar doen. Succes zangersvrienden.

Bas

 Van Wim

Juli 1967. Fortissimo presteert zo goed op het IKF te Scheveningen dat de KNZV besluit het koor voor te dragen om namens Nederland deel te nemen aan Europa Cantat in Namen. Het bestuur en de dirigent werken zich uit de naad om binnen enkele weken te regelen dat we daar inderdaad heen kunnen. Sponsoren worden benaderd en werkgevers worden benaderd. Toch kost het o.a. de dirigent veel moeite en geld om vrij te krijgen. Jammer genoeg kunnen enkelen niet mee o.a. door militaire dienstplicht. Cees Coppens die nog in zijn wittebroodsweken zit gaat toch mee maar zal in Namen bij ons moeten slapen en elke morgen zijn Joke op moeten halen bij de deelnemende zangeressen. Wat een enorme ervaring! Een dagindeling: Elke ochtend te voet ( zingend in formatie ) naar de eetzaal waar we zingend in de rij stonden op onze beurt wachtend. Na het ontbijt even spontaan buiten wat zingen uit de bundel. Dan om 10u naar het Palais des Expositions voor de Community singing uit de bundel met zo’n 1000 mannen en vrouwen. Elke dag een ander nummer olv een andere dirigent. Dan de lunch met zang en ‘s middags oefenen met een viertal koren voor het Te Deum van Bruckner olv Hans Grischkat (met Engelse en Servisch-Kroatische tolken.) Dan weer eten en zingen en ‘s avonds vrij om zelf te oefenen, in het militair hospitaal waar we sliepen ,voor ons eigen concert.  Geen wonder dat de helft van het koor geen stem meer had na drie dagen!
Wordt vervolgd
Groet
Wim Speek

Van  Ben

Van Jan Hendrickx

Beste Fortissimozangers. Nu de repetities stil liggen is het verstandig om toch actief te blijven. Zoals sporters thuis hun trainingen blijven doen, kunnen jullie er ook voor zorgen dat je muzikaliteit op peil blijft. Ik ga jullie daarvoor een mogelijkheid bieden. In mijn muziekboek vond ik nog een oud bijzonder koorwerk. Jullie solfègekennis is groot genoeg om zelfstandig aan de slag te gaan. De opzet is om de meerstemmigheid ad hoc geïmproviseerd tot stand te brengen. Als er weer gerepeteerd mag worden kan Kristin nog de “Finishing Touch” aanbrengen. Veel succes met jullie thuis-repetities.
Jan

Van Piet Coppens

Je wordt er niet echt helemaal vrolijk van, maar ‘Corona’ biedt ook kansen.
Eindelijk tijd om een aantal oude VHS-banden te digitaliseren. Ik ben gestart met een  band van Fortissimo van het jaar 1993, de Koorreis naar Cornwall. In het filmpakket van 2008 zijn al wat beelden van deze reis opgenomen.

Nu  heb ik de complete film van 2,5 uur digitaal beschikbaar en die wil ik graag met jullie delen.

Ik doe dat in kleine stukjes mbv.  wetransfer.com.  Via de mail ontvang je een link waarmee je een deel kunt downloaden.
De filmpjes zijn niet gecensureerd, de kwaliteit is van 1993, maar zeker het bekijken waard. (niet full screen kijken!)
Veel plezier!

 Doorgestuurd door Robert.

MAAR DE LENTE WIST HET NIET….
Het was begin 2020…
De mensen hadden een lange donkere winter achter de rug,
Februari was een hele onrustige maand geweest met veel stormen en veel regen
De natuur was onrustig, alsof ze de mensen iets wilde vertellen, alsof ze de mensen ergens voor wilde waarschuwen…En toen werd het Maart…
Het was Maart 2020…
De straten waren leeg, de meeste winkels waren gesloten, de meeste auto’s stonden langs de kant van de weg, de mensen kwamen bijna niet meer buiten en dat over de hele wereld, landen gingen op slot, de mensen konden niet geloven dat dit gebeurde, het was zo surrealistisch…Iedereen wist wat er aan de hand was
Maar de lente wist het niet
En de bloemen bleven bloeien
En de zon scheen…De eerste mooie lentedag sinds lange tijd brak aan
En de zwaluwen kwamen terug
En de lucht werd roze en blauw
Het werd later donker en ‘s ochtends kwam het licht vroeg door de ramen
Het was Maart 2020…
De jongeren studeerden online, vanuit huis
Kinderen speelden onvermijdelijk vooral in huis
Pubers verveelden zich, ouders wisten niet wat te doen
Mensen kwamen alleen even buiten om boodschappen te doen of om de hond uit te laten
Bijna alles was gesloten …Zelfs de kantoren, hotels, restaurants en bars
Het leger begon uitgangen en grenzen te bewaken
Mensen moesten vanuit huis gaan werken
Ondernemers kwamen in de problemen
De meeste kinderen konden niet meer naar school
Er was ineens niet genoeg ruimte voor iedereen in ziekenhuizen, operaties en onderzoeken werden uitgesteld…Iedereen wist het
Maar de lente wist het niet en het ontsproot
Ze draaide onverstoorbaar  haar jaarlijkse programma af
Ze schonk ons haar mooiste bloemen en haar heerlijkste geuren
Het was Maart 2020
Iedereen zat thuis in quarantaine om gezondheidsredenen of preventief
Sommige mensen mochten niet meer naar hun werk, anderen móesten
Elkaar omhelzen, kussen of een hand geven was ineens een bedreiging
Iedereen moest flinke afstand tot elkaar bewaren, dat was afschuwelijk
In de supermarkt waren allerlei schappen leeg
Allerlei leuke dingen gingen niet meer door, daar werd een streep door gezet en niemand wist wanneer dat weer kon
Mensen werden beperkt in hun vrijheid terwijl er vrede was
Over de hele wereld werden veel mensen ziek en het was besmettelijk…
Er was isolatie, ziekte en paniek….Toen werd de angst pas echt!!
En de dagen zagen er allemaal hetzelfde uit…
En de weken duurden ineens veel langer…
En iedereen hoopte dat er niet nóg meer strenge maatregelen zouden volgen…
De mensen zaten vast in een film en hoopten dagelijks op dé held…
De wereld was vertraagd terwijl het geen vakantie was, niemand had dit verwacht…Iedereen wist wat er gebeurde
Maar de lente wist het niet en de rozen bleven bloeien
De Magnolia stond in de knop
De vogeltjes begonnen aan hun nestjes
En toen…
Het plezier van koken en samen eten werd herontdekt
Iedereen gaf elkaar tips over leuke dingen die je met je kinderen kon doen
Er was weer tijd om te schrijven en te lezen, mensen lieten hun fantasie de vrije loop en verveling ontsproot in creativiteit
Sommigen leerden een nieuwe taal
Sommigen ontdekten kunst
Sommigen ontdekten dat ze niet écht leefden en vonden de weg naar zichzelf terug
Anderen stopten met onwetend onderhandelen
Iedereen had van de één op de andere dag veel meer tijd voor het gezin
Eentje sloot het kantoor en opende een herberg met slechts vier mensen
Anderen verlieten hun vastgeroeste relatie om de liefde van hun leven te vinden
Anderen boden aan om voor kwetsbare mensen boodschappen te doen of te koken
Iedereen wist ineens wat een ‘vitaal beroep’ was, deze mensen werden helden, ze werden meer gewaardeerd dan ooit
Anderen gingen op afstand muziek met elkaar maken of zingen om op deze manier samen te zijn
Mensen kregen oog voor eenzaamheid en verzonnen dingen om er iets aan te doen
Mensen herstelden van hun stressvolle leven
Mensen die elkaar niet kenden begonnen spontaan een praatje met elkaar
Sommigen maakten vliegers van papier met hun telefoonnummer erop zodat eenzame mensen ze konden bellen
De overheid ging bedrijven en zelfstandigen helpen zodat ze niet failliet zouden gaan of mensen zouden moeten ontslaan
Gepensioneerde zorgpersoneel bood zichzelf aan om te helpen in de Zorg
Uit alle hoeken kwamen vrijwilligers, iedereen wilde iets doen
Om 20:00 uur s ‘avonds gingen mensen uit allerlei landen klappen voor alle artsen, verpleegkundigen en zorgpersoneel die keihard aan het werk waren om in de zorg alles draaiende te houden
Het was het jaar waarin men het belang erkende van gezondheid en verbinding, van saamhorigheid, van sociale contacten en misschien ook van zijn roeping, dit deed iets met het collectieve bewustzijn, dit deed iets met alle mensen…
En de economie ging bijna kopje onder, maar stopte niet, het vond zichzelf opnieuw uit
Het was het jaar waarin de wereld leek te stoppen, het jaar waarin we met elkaar in de geschiedenisboeken zouden komen…Dat wisten we allemaal
En de lente wist het niet,
En de bloemen bleven bloeien, en de bomen liepen uit
En het werd steeds warmer
En er waren veel meer vogels
En toen kwam de dag van bevrijding…
De mensen keken tv en de premier vertelde iedereen dat de noodsituatie voorbij was
En dat het virus had verloren!
Dat iedereen SAMEN had gewonnen!!!
En toen ging iedereen de straat op…
Met tranen in de ogen…
Zonder maskers  en handschoenen…
De buurman werd geknuffeld, alsof hij een broer was
En de wereld was mooier en liefdevoller geworden
En de mensen waren humaner geworden
En ze hadden weer waarden en normen
De harten van mensen waren weer open, en dat had positieve gevolgen
Doordat alles stil had gestaan kon de aarde weer ademen, ook zij was genezen van wat de mensen háár veel eerder hadden aangedaan
En toen kwam de zomer….
Omdat de lente het niet wist
En hij was er nog steeds
Ondanks alles
Ondanks het virus
Ondanks de angst
Ondanks de dood
Omdat de lente het niet wist,
leerde iedereen
de kracht van het leven…

Susan Blanco (De Taalrecycler)

Van Fred

Ja, zoals in het verhaal dat Robert doorstuurde, gaat de lente gewoon zijn gang.
De voorbije week was ik nog volop bezig met mijn fotoronde in het Grenspark. Ingewijden weten dat ik op 75 plekken 2x per jaar 360 graden foto’s maak. Beheerders kunnen daarmee de ontwikkeling in hun natuurgebied volgen.
Het aardige van deze exercitie is dat ik ook in de natuurreservaten mag komen, die óf altijd zijn afgesloten, óf op dit moment vanwege het broedseizoen.
En wat was het stíl in de natuur. Ik ken wel enkele plekken waar geen achtergrondgeluiden doordringen, maar nu was het zelfs op de toppen middenin de Kalmthoutse heide doodstil. De achtergrondgeluiden van de Antwerpse haven en de A4 stonden op een zeer laag pitje.
Vogels zingen altijd in het voorjaar, maar nu waren ze ook goed en op grote afstand te horen. Een heel bijzondere ervaring.

Af en toe heb ik ook andere bijzondere ontmoetingen. Soms met mensen, soms met flora en fauna.

In het zand van het toekomstig aardkundig monument in de Boudewijngroeve vond ik een paddenstoel, waarvan de deskundigen van de Nederlandse Mycologische Vereniging, ook niet weten welke soort het is. Als je op mijn blog grasduint, komt je een album met paddenstoelen tegen. De vondst staat in het album na de foto’s van de houtskoolkogelzwam.

Nóg een bijzondere ontmoeting was die met een adder. Ik stond op “De Nol, locatie 004, foto 001” en wilde inderdaad die eerste foto maken, toen ik het prachtige beest vanuit mijn ooghoek zag liggen. Ze zijn uit winterslaap en zoeken de zon op. Er zitten in De Nol meer adders, maar het was de eerste keer dat ik er een zag.

Even iets over de Groote Meer: Ook dit is een gesloten gebied. Na vele jaren van uitdroging, waar over de oorzaken daarvan tientallen onderzoeken zijn gedaan, is de toestand wat verbetert.
Er ligt een pijpleiding van De Nol, het moerasgebied, naar de Groote Meer. De Nol wordt gevoed vanuit het Stappersven. Voorheen stroomde het water weg uit het gebied, via de turfvaarten richting Bergen op Zoom en Roosendaal. Gedurende de natte winter 2017-2018 werd 350.000m3 water naar de Groote Meer gepompt. Het 40ha grote ven stond toen vol water.
Na de droge seizoenen in 2018 en 2019 ging het om slechts 35.000m3. Die zie je amper in de Groote Meer. Dit jaar gaat het weer een stuk beter, het oppervlak is bijna gevuld.
Het oeverkruid, een zeer zeldzame plant, is gered. Deze plant is afhankelijk van voedselarme vennen waarvan delen regelmatig droogvallen. In gunstige omstandigheden vermeerdert het snel. Dat is in de Groote Meer het geval.

In België tegen de grens ligt een landbouwgebied dat afwatert naar de Groote Meer. Er zit veel fosfaat in dit water. Daarom is er in de Groote Meer een natuurlijk verhoging verder opgehoogd, zodat het vuile water in het meest oostelijke deel blijft.
Het landbouwgebied wordt langzamerhand opgekocht door Natuur en Bos (equivalent van Staatsbosbeer in België). Het duurt 120 jaar voordat de fosfaten zijn uitgespoeld. Daarom wordt nu een “natuurlijke” waterzuivering aangelegd in het zuidelijkste puntje van de Staartse Duinen.
Een zigzaggend kanaal met ijzergranulaat, grind en drainagebuizen. De sloten die afwateren op de Groote Meer worden omgeleid naar de waterzuivering.

Een geweldig project. Geen idee wat dit kost, maar men heeft vanaf de Putseweg naar de voormalige akker waar nu de waterzuivering is, rijplaten gelegd voor de aanvoer van de materialen. Ongeveer over een afstand van 2,5km.

 

KOORonaNIEUWS

Mannenkoor Fortissimo

Jaargang 1 Nummer 2

 

Van Bas

Ondanks het zonnetje vandaag, hangt er toch wel een zeer grauwe grauwsluier over ons.Niet dat ik me verveel, maar er valt helaas toch wel veel weg.
West Brabantse Molendag gaat niet door. Ook Johanna uit Huijbergen zal dus stille staan.
Fortissimo maakt een decrescendo en valt stil bij misschien wel ppp
Krijgen we de kans om ons voor te bereiden op Middelburg Vólkoren of
heeft ook dit evenement geen schijn van kans om door te gaan?
De tijd zal het leren.

Die nieuwsbrief lijkt me een goed en leuk idee. Succes ermee.

 

Van Wally

Heel goed, de gedachte de vlam Fortissimo brandend te blijven houden.
De donderdagavond is niet meer wat het geweest is.
Maar gezondheid van de leden gaat boven alles.
Hoe het verdere concertjaar er uit zal komen te zien is nog een groot raadsel.
Immers de leden vallen niet meer in de jongste leeftijdscategorie.
Laten we hopen dat, wanneer het weer toegestaan is, we met dubbele energie gaan repeteren. Zodat we het elkaar moeten missen weer snel vergeten wordt.
Ik steun het bestuur in de moeilijke maatregelen die ze moeten nemen.
Reken niet teveel op mij want ik ben pas nog gezakt voor het examen computer aan en uit zetten.
Met zangers groetjes, Wally van Dijk.

Jan Jan Hendrickx
De contactbrief is een uitstekend idee, maar zal alleen maar slagen als praktisch iedereen er aan mee gaat doen. (niet allemaal tegelijk!)

Voor mij is dit een goede gelegenheid om jullie op deze wijze te bedanken voor de ve-e-e-le felicitaties en goede wensen die ik voor mijn verjaardag in de vorm van kaarten, mailtjes en telefoontjes heb ontvangen. Ook van leden die er na mijn tijd pas bijgekomen zijn.
Hartverwarmend!  Ook de attentie van de vereniging heeft mij aangenaam verrast. Dit alles geeft mij het gevoel er toch nog echt bij te horen.
Nogmaals dank en succes met de contactbrief.
Van Clemens

Zojuist verschenen: Clemens Janzing (2020), Leven met ongemak. Epicuristische overwegingen. Amsterdam, Brave New Books (De Singel). ISBN 978 946 4052 31 2.
Eerder verscheen:
Clemens Janzing (2013), Hap-uur en hooligans. Amsterdam, Brave New Books (De Singel). ISBN 978 940 2104 10 3
Clemens Janzing (2015), Brieven aan K. Amsterdam, Brave New Books (De Singel).ISBN 978 940 2138 09 2
Clemens Janzing (2017), Manieren van achter geraniums zitten. Brieven aan K. II. Brave New Books (De Singel). ISBN 978 940 2169 90 4
Onderdelen uit de genoemde boeken en andere essays zijn gepubliceerd op de website ‘cjanzing.simplesite.com

Van Fred
Voor degenen die belangstelling hebben voor foto’s van mijn hand:
www.wandelaars.blogspot.com
Daar staan foto’s van vakanties, maar ook macrofoto’s, paddenstoelen, camera- en bakelietsverzameling. Als je op een foto klikt kom je in een google photoalbum, waar je doorheen kunt scrollen en ook foto’s kunt aanklikken om ze op volledig scherm te bekijken.

Programma 2020:

7 juni:                                   Middelburg Volkoren.
28 juni:                                Maria Ommegang.
Juli of augustus:              Activiteitendag.
12 september:                   Kunst in de Monumenten Korenmanifestatie.
November:                         1 of 8 november in de Ontmoetingskerk.
9 december:                      Ondersteuning kerstviering KBO Huijbergen.
13 december:                    Kerstconcert met Mea Dulcea.
16 december:                    Ondersteuning kerstviering BAS.
19 december:                    Concert in Martinuskerk met Voices in Harmony.
Het laatste dus niet op 12 december maar op 19 december.

 

KOORonaNIEUWS

Mannenkoor Fortissimo

Jaargang 1 Nummer 1

Mannen van Fortissimo en Kristin,

Corona heeft ons in de greep. De maatregelen van de overheid, van hoog tot laag, grijpen diep in het maatschappelijk sociale leven van iedereen.
Dat alles treft vanzelfsprekend ook het Mannenkoor Fortissimo.

Zoals al aan jullie is gemeld, zijn tot nader bericht, de wekelijkse repetities voorlopig opgeschort.
Onze wekelijkse samenkomsten zijn meer dan alleen maar repeteren en nog eens repeteren om op uitvoeringen en bij andere gelegenheden zo goed mogelijk voor de dag te komen en onze dirigente gelukkig te maken. Zelfs na twee repetitie-afzeggingen wordt dat al duidelijk en wordt dit ervaren als een groot gemis.

Geen uitwisseling van nieuwtjes, geen grappen over en weer, geen bemoedigend woordje voor degene die dat nodig heeft, zoals gezegd een algemeen gemis, dat naar gelang de persoonlijke en de thuissituatie des te meer zal worden gevoeld.

Daarom is het bestuur van mening, dat tenminste gedurende deze vervelende periode, wij elkaar op een andere wijze moeten vinden. Dat kan prima digitaal door regelmatige contact per email.
Het gaat dan om informatie over de actualiteit van alle dag, het informeren over de stand van zaken wat betreft het aanstaande programma, het verstrekken van adviezen en dergelijke, maar toch vooral om op deze wijze de onderlinge contacten te behouden. De ervaring leert dat dit soort vervelende en soms langdurige onderbrekingen de onderlinge band dreigt te verstoren en dat onbewust alles op een laag pitje komt te staan.
Dat wil het bestuur voorkomen. Belangrijk daarbij is dat ieder koorlid zijn bijdrage daaraan levert. Het moet zijn als op een repetitieavond: elkaar treffen met een wijntje, een biertje, kaas en pinda’s, maar nu even virtueel. Mannen en Kristin kom op: voed elkaar met verfrissende taal, gedachten, grappen en grollen en als het moet wat serieuzer. Geneer je niet voor wat ontboezemingen.

Een eerste hint: beluister de MP3tjes van Cees. Hij is bereid om voor gewenste aanvullingen te zorgen. Lees de teksten eens een paar keer door. Leer waar de accenten moeten liggen. Kortom doe naast de gewone dagelijkse dingen ook je huiswerk.

Nogmaals, het bestuur zal regelmatig van belang zijnde zaken aan jullie melden. Dat verwacht het bestuur ook van jullie. Voor dit moment iedereen het allerbeste toegewenst.

“Mille periculis supersum” ofwel “duizend gevaren kom ik te boven”. Bergser en meer toepasselijk dan dat kan het niet worden.

Jullie bestuur,

Ben, Fred, Cees, Mart en Kees.

Bergen op Zoom, 17 maart 2020

 

 

Jac Touw gehuldigd

Door een misverstand was de huldiging van Jac Touw, die op 1 april 2019
50 jaar lid was van Fortissimo, erbij ingeschoten. Tijdens de Ledenvergadering van 20 februari gebeurde dit alsnog.

Per 1 januari 2020 is de afdeling Brabant-Zeeland van de KNZV opgeheven. Gelukkig had het “oude” bestuur nog de mogelijkheid om in een oorkonde en een jubileumdecoratie te voorzien.

Voorzitter Ben de Groot heette de familie van Jac Touw en de voormalige secretaris van de KNZV Brabant-Zeeland, Ad Brants, welkom.
Vijftig jaar is een groot deel van een mensenleven. Ben haalt anekdotes op uit het verleden.Ben en Jac zaten zelfs bij elkaar op school. Hij prijst Jac om zijn trouw aan het koor. Zijn jarenlange inzet voor de wekelijkse loterij spreekt tot de verbeelding.

Ben overhandigt de jubilaris een cadeaubon en zijn Annie, zijn echtgenote, een boeket bloemen.

Daarna spreekt  Ad Brants de jubilaris toen en overhandigt de bij het jubileum horende oorkonde en geeft de bijbehorende speld aan Annie die Jac daarmee decoreert.

Kerstconcert 15 december 2019 Fortissimo en Mea Dulcea

 

Op zondagmiddag 15 december 2019 om 15 uur verzorgen Fortissimo en  Mea Dulcea hun traditionele Kerstconcert in de Sint Catharinakapel te Bergen op Zoom, ook bekend als de kapel van ’t Ketrientje.  

Beide koren zingen vooral hedendaagse en 20ste eeuwse muziek. Er staan natuurlijk ook traditionele Engelse carols en Nederlandstalige liederen op het programma.

Van oudsher zijn Mea Dulcea en Fortissimo met elkaar verbonden. Beide koren hebben hun oorsprong in de wijk ’t Fort.
Elk jaar is het een feest om samen het kerstconcert te verzorgen. Er worden ook stukken voor gemengd koor gebracht. Een gemengd koor met ongeveer evenveel mannen als vrouwen is tegenwoordig zeldzaam.

Toegang van dit sfeervolle Kerstconcert op 15 december om 15.00 uur is gratis. De opbrengst van de vrijwillige collecte na afloop van het concert zal dit keer gaan naar de Stichting Kip en Apie kinderfeestjes. Een vertegenwoordiger van de stichting zal tijdens het concert vertellen wat er met de opbrengst van de collecte gedaan wordt.

Dit kerstconcert is een uitstekende gelegenheid om de sfeer van de monumentale kapel te beleven. Wij verwachten weer een grote opkomst. Kom dus op tijd, dan vindt U een goede zitplaats. De ingang van de kapel is aan de Klaverstraat.

Mooi concert Fortissimo in de Ontmoetingskerk

Op zondag 3 november verzorgde Fortissimo een jaarconcert in de  Ontmoetingskerk aan het Bolwerk in Bergen op Zoom.
Een prachtige kerk met een mooie akoestiek.

“Wereldmuziek” was het thema van dit concert. Wij zongen Russische stukken en even zo vrolijk liederen die uit Amerika stammen. En natuurlijk verzorgden wij een rondreis door Europa: o.a. Frankrijk, België, Polen en Luxemburg. Een zeer afwisselend programma:

Bon jour mon coeur, Orlando di Laso
Postillon, Andries de Braal
Mais lors ma joie’etant Hollande, Vic Nees
Lo to voria contar, Orlando di Lasso, bew. Frits de Groot
Soldiers song, Kodály Zoltán
Dindirindin, Traditional, bew. Frits de Groot
Apellation controlé, Vic Nees
Wolga lied, Djesachar Sj
Ei oechnjem, Djesachar Sj
Linder Lea, Ralph Vaughan Williams
Een nachtegaal in Echternach, Jaques Reuland
Shenandoah, Bartholomew M
The streets of Laredo,
Joshua fight the battle of Jericho, Felix de Nobel
The Animals a-comin, Bartholomew M

Alain Sebregts begeleidde ons op trompert bij de Soldiers’ Song.

Muziekgezelschap “DansTonen”, bestaande uit Michiel Moerkerk, Jarka Doeswijk en Remko de Landmeter, zorgden voor groot enthousiasme bij het publiek. Een ngoni, djembe, doengs en fluiten, wat een feest! Deze muzikanten zijn professionals bij wie muziek door de aderen stroomt.

Najaarsconcert op 3 november

Op zondag 3 november organiseert Fortissimo een jaarconcert.
Het concert begint om 15.00 uur en vindt plaats in de Ontmoetingskerk aan het Bolwerk in Bergen op Zoom.
Een prachtige kerk met een mooie akoestiek. De kerk op zich is al een bezoek waard.
De toegangsprijs van dit concert bedraagt €10,-
Vrienden van Fortissimo krijgen één kaart gratis. Via deze website kunt u zich als vriend aanmelden.

“Wereldmuziek” is het thema van dit concert. Wij zingen Russische stukken en even zo vrolijk liederen die uit Amerika stammen. En natuurlijk verzorgen wij een rondreis door Europa: o.a. Frankrijk, België, Polen en Luxemburg. Een zeer afwisselend programma:

Bon jour mon coeur, Orlando di Laso
Postillon, Andries de Braal
Mais lors ma joie’etant Hollande, Vic Nees
Lo to voria contar, Frits de Groot
Soldiers song, Kodály Zoltán
Dindirindin, Frits de Groot
Apellation controlé, Vic Nees
Wolga lied, Djesachar Sj
Ei oechnjem, Djesachar Sj
Linder Lea, Ralph Vaughan Williams
Een nachtegaal in Echternach, Jaques Reuland
Shenandoah, Bartholomew M
The streets of Laredo,
Joshua fight the battle of Jericho, Felix de Nobel
The Animals a-comin, Bartholomew M

Muziekgezelschap “DansTonen”, bestaande uit Michiel Moerkerk, Jarka Doeswijk en Remko de Landmeter, zullen ons met ngoni’s, trommels en fluiten beroeren en bewegen. Deze muzikanten zijn professionals bij wie muziek door de aderen stroomt. Het wordt geweldig mooi, dat kunnen we u beloven.

Open Monumentendag en Korendag Klundert een succes

Op 14 september reisde Fortissimo naar De Stad Klundert in Klundert om daar te zingen tijdens de Open Monumentendag. In de voormalige RK-kerk, dat sinds 2013 een evenementenlocatie is.

Deze wijziging van bestemming heeft de akoestiek niet aangetast en misschien wel verbeterd. Onze indruk is dat het houten gewelf daaraan bijdraagt. Er staan nog steeds drie prachtige orgels, die ook regelmatig bespeeld worden.

Fortissimo in Klundert

Fortissimo had voor Klundert en de Sint Catharinakapel in Bergen op Zoom hetzelfde programma:
Een meisje dat van Scheveningen kwam, in een bewerking van Oscar van Hemel;
De Vier weverkens op muziek van Henk Badings:
Drie meneren in het woud van Annie M.G. Schmidt, op muziek van Jacques Reuland;
Shenandoah, een traditional chanty, gearrangeerd door Marshall Bartolomew;
Het overbekende Ei oech-njem, traditioneel Russisch;
La Fanfare du Printemps van Joseph Bovet;
De animals are a-Comin, een traditiol negro spiritual, ook gearrangeerd door Marshall Bartolomew.

Zowel in Klundert als Bergen op Zoom kregen wij enthousiaste reacties.
In Bergen op Zoom waren alle klaargezette stoelen bezet, erg leuk om voor zoveel publiek te zingen.

Dat Fortisimo graag zingt en ook graag wordt “binnengehaald” bleek door het zingen van een verkorte versie van het programma in het Oude ABG. Aan het ABG heeft Fortissimo goed herinneringen. Lang geleden deed het koor alle zalen in het gebouw aan op Tweede Kerstdag.

Emailadressen van Vrienden

Van sommige Vrienden van Fortissimo hebben wij een fout emailadres.
Er zijn ook Vrienden van wie we helemaal geen emailadres hebben.

Als u Vriend bent en dit leest, wilt u dan s.v.p. het (juiste) emailadres via het contactformulier aan ons doorgeven?

Fortissimo zing op 14 september tijdens Kunst in de Monumenten

Tijdens Kunsten in de Monumenten, op zaterdag 14 september, zingt Mannenkoor Fortissimo in de kapel van Sint Catharina. Het optreden begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een half uur.

 

In het weekend van 14 en 15 september bruist Bergen op Zoom door Kunst in de Monumenten, het grote culturele evenement. In de historische gebouwen is er dan van alles te doen, tentoonstellingen, muziek, dans, modeshows. Kortom alles op het gebied van Kunst.

 

Fortissimo treedt al jaren op tijdens dit evenement. Diverse locaties heeft het koor bezocht: o.a. De Maagd, de Synagoge, het oude Stadhuis en de Sint Gertrudiskerk.

Tijdens de editie van 2019 zingt Fortissimo in de kapel van Sint Catharina. Geen onbekende plek voor Fortissimo, want het traditionele Kerstconcert vindt daar, óók in 2019, plaats.

 

Het optreden van Fortissimo is op zaterdag 14 september 2019 van 15.30 tot 16.00 uur. De ingang van de kapel ligt aan de Klaverstraat.

 

Het thema van de editie 2019 van Kunst in de Monumenten is “Plekken van Plezier”. Met liederen als “Een meisje dat van Scheveningen kwam” in een bewerking van Oscar van Hemel, “De Vier weverkens” bewerkt door Henk Badings, “Drie Meneren in het woud” van Annie M.G. Schmidt, “Shenandoah” en “The Animals are comming” zal Fortissimo hier invulling aan geven. Het wordt een leuk programma; een mooie afsluiting van een dag vol Kunst in de Monumenten.

 

Eerder op de dag zingt Fortissimo tijdens het korenfestival In Klundert. Weliswaar hetzelfde programma, maar de sfeer zal daar anders zijn.

Fortissimo zoekt zo nu en dan een plekje op om lekker te zingen. Tijdens de Monumentendag in 2018 was de bibliotheek een verrassende plek.

 

Een stralende Maria Ommegang

Op 29 juni was het prachtig weer tijdens de 75e Maria Ommegang in Bergen op Zoom.  Fortissimo liep en zong met een flink aantal deelnemers mee in de processie.