Nieuws

Kerstconcert 15 december 2019 Fortissimo en Mea Dulcea

 

Op zondagmiddag 15 december 2019 om 15 uur verzorgen Fortissimo en  Mea Dulcea hun traditionele Kerstconcert in de Sint Catharinakapel te Bergen op Zoom, ook bekend als de kapel van ’t Ketrientje.  

Beide koren zingen vooral hedendaagse en 20ste eeuwse muziek. Er staan natuurlijk ook traditionele Engelse carols en Nederlandstalige liederen op het programma.

Van oudsher zijn Mea Dulcea en Fortissimo met elkaar verbonden. Beide koren hebben hun oorsprong in de wijk ’t Fort.
Elk jaar is het een feest om samen het kerstconcert te verzorgen. Er worden ook stukken voor gemengd koor gebracht. Een gemengd koor met ongeveer evenveel mannen als vrouwen is tegenwoordig zeldzaam.

Toegang van dit sfeervolle Kerstconcert op 15 december om 15.00 uur is gratis. De opbrengst van de vrijwillige collecte na afloop van het concert zal dit keer gaan naar de Stichting Kip en Apie kinderfeestjes. Een vertegenwoordiger van de stichting zal tijdens het concert vertellen wat er met de opbrengst van de collecte gedaan wordt.

Dit kerstconcert is een uitstekende gelegenheid om de sfeer van de monumentale kapel te beleven. Wij verwachten weer een grote opkomst. Kom dus op tijd, dan vindt U een goede zitplaats. De ingang van de kapel is aan de Klaverstraat.

Mooi concert Fortissimo in de Ontmoetingskerk

Op zondag 3 november verzorgde Fortissimo een jaarconcert in de  Ontmoetingskerk aan het Bolwerk in Bergen op Zoom.
Een prachtige kerk met een mooie akoestiek.

“Wereldmuziek” was het thema van dit concert. Wij zongen Russische stukken en even zo vrolijk liederen die uit Amerika stammen. En natuurlijk verzorgden wij een rondreis door Europa: o.a. Frankrijk, België, Polen en Luxemburg. Een zeer afwisselend programma:

Bon jour mon coeur, Orlando di Laso
Postillon, Andries de Braal
Mais lors ma joie’etant Hollande, Vic Nees
Lo to voria contar, Orlando di Lasso, bew. Frits de Groot
Soldiers song, Kodály Zoltán
Dindirindin, Traditional, bew. Frits de Groot
Apellation controlé, Vic Nees
Wolga lied, Djesachar Sj
Ei oechnjem, Djesachar Sj
Linder Lea, Ralph Vaughan Williams
Een nachtegaal in Echternach, Jaques Reuland
Shenandoah, Bartholomew M
The streets of Laredo,
Joshua fight the battle of Jericho, Felix de Nobel
The Animals a-comin, Bartholomew M

Alain Sebregts begeleidde ons op trompert bij de Soldiers’ Song.

Muziekgezelschap “DansTonen”, bestaande uit Michiel Moerkerk, Jarka Doeswijk en Remko de Landmeter, zorgden voor groot enthousiasme bij het publiek. Een ngoni, djembe, doengs en fluiten, wat een feest! Deze muzikanten zijn professionals bij wie muziek door de aderen stroomt.

Najaarsconcert op 3 november

Op zondag 3 november organiseert Fortissimo een jaarconcert.
Het concert begint om 15.00 uur en vindt plaats in de Ontmoetingskerk aan het Bolwerk in Bergen op Zoom.
Een prachtige kerk met een mooie akoestiek. De kerk op zich is al een bezoek waard.
De toegangsprijs van dit concert bedraagt €10,-
Vrienden van Fortissimo krijgen één kaart gratis. Via deze website kunt u zich als vriend aanmelden.

“Wereldmuziek” is het thema van dit concert. Wij zingen Russische stukken en even zo vrolijk liederen die uit Amerika stammen. En natuurlijk verzorgen wij een rondreis door Europa: o.a. Frankrijk, België, Polen en Luxemburg. Een zeer afwisselend programma:

Bon jour mon coeur, Orlando di Laso
Postillon, Andries de Braal
Mais lors ma joie’etant Hollande, Vic Nees
Lo to voria contar, Frits de Groot
Soldiers song, Kodály Zoltán
Dindirindin, Frits de Groot
Apellation controlé, Vic Nees
Wolga lied, Djesachar Sj
Ei oechnjem, Djesachar Sj
Linder Lea, Ralph Vaughan Williams
Een nachtegaal in Echternach, Jaques Reuland
Shenandoah, Bartholomew M
The streets of Laredo,
Joshua fight the battle of Jericho, Felix de Nobel
The Animals a-comin, Bartholomew M

Muziekgezelschap “DansTonen”, bestaande uit Michiel Moerkerk, Jarka Doeswijk en Remko de Landmeter, zullen ons met ngoni’s, trommels en fluiten beroeren en bewegen. Deze muzikanten zijn professionals bij wie muziek door de aderen stroomt. Het wordt geweldig mooi, dat kunnen we u beloven.

Open Monumentendag en Korendag Klundert een succes

Op 14 september reisde Fortissimo naar De Stad Klundert in Klundert om daar te zingen tijdens de Open Monumentendag. In de voormalige RK-kerk, dat sinds 2013 een evenementenlocatie is.

Deze wijziging van bestemming heeft de akoestiek niet aangetast en misschien wel verbeterd. Onze indruk is dat het houten gewelf daaraan bijdraagt. Er staan nog steeds drie prachtige orgels, die ook regelmatig bespeeld worden.

Fortissimo in Klundert

Fortissimo had voor Klundert en de Sint Catharinakapel in Bergen op Zoom hetzelfde programma:
Een meisje dat van Scheveningen kwam, in een bewerking van Oscar van Hemel;
De Vier weverkens op muziek van Henk Badings:
Drie meneren in het woud van Annie M.G. Schmidt, op muziek van Jacques Reuland;
Shenandoah, een traditional chanty, gearrangeerd door Marshall Bartolomew;
Het overbekende Ei oech-njem, traditioneel Russisch;
La Fanfare du Printemps van Joseph Bovet;
De animals are a-Comin, een traditiol negro spiritual, ook gearrangeerd door Marshall Bartolomew.

Zowel in Klundert als Bergen op Zoom kregen wij enthousiaste reacties.
In Bergen op Zoom waren alle klaargezette stoelen bezet, erg leuk om voor zoveel publiek te zingen.

Dat Fortisimo graag zingt en ook graag wordt “binnengehaald” bleek door het zingen van een verkorte versie van het programma in het Oude ABG. Aan het ABG heeft Fortissimo goed herinneringen. Lang geleden deed het koor alle zalen in het gebouw aan op Tweede Kerstdag.

Emailadressen van Vrienden

Van sommige Vrienden van Fortissimo hebben wij een fout emailadres.
Er zijn ook Vrienden van wie we helemaal geen emailadres hebben.

Als u Vriend bent en dit leest, wilt u dan s.v.p. het (juiste) emailadres via het contactformulier aan ons doorgeven?

Fortissimo zing op 14 september tijdens Kunst in de Monumenten

Tijdens Kunsten in de Monumenten, op zaterdag 14 september, zingt Mannenkoor Fortissimo in de kapel van Sint Catharina. Het optreden begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een half uur.

 

In het weekend van 14 en 15 september bruist Bergen op Zoom door Kunst in de Monumenten, het grote culturele evenement. In de historische gebouwen is er dan van alles te doen, tentoonstellingen, muziek, dans, modeshows. Kortom alles op het gebied van Kunst.

 

Fortissimo treedt al jaren op tijdens dit evenement. Diverse locaties heeft het koor bezocht: o.a. De Maagd, de Synagoge, het oude Stadhuis en de Sint Gertrudiskerk.

Tijdens de editie van 2019 zingt Fortissimo in de kapel van Sint Catharina. Geen onbekende plek voor Fortissimo, want het traditionele Kerstconcert vindt daar, óók in 2019, plaats.

 

Het optreden van Fortissimo is op zaterdag 14 september 2019 van 15.30 tot 16.00 uur. De ingang van de kapel ligt aan de Klaverstraat.

 

Het thema van de editie 2019 van Kunst in de Monumenten is “Plekken van Plezier”. Met liederen als “Een meisje dat van Scheveningen kwam” in een bewerking van Oscar van Hemel, “De Vier weverkens” bewerkt door Henk Badings, “Drie Meneren in het woud” van Annie M.G. Schmidt, “Shenandoah” en “The Animals are comming” zal Fortissimo hier invulling aan geven. Het wordt een leuk programma; een mooie afsluiting van een dag vol Kunst in de Monumenten.

 

Eerder op de dag zingt Fortissimo tijdens het korenfestival In Klundert. Weliswaar hetzelfde programma, maar de sfeer zal daar anders zijn.

Fortissimo zoekt zo nu en dan een plekje op om lekker te zingen. Tijdens de Monumentendag in 2018 was de bibliotheek een verrassende plek.

 

Een stralende Maria Ommegang

Op 29 juni was het prachtig weer tijdens de 75e Maria Ommegang in Bergen op Zoom.  Fortissimo liep en zong met een flink aantal deelnemers mee in de processie.

Fortissimo zingt tijdens Maria Ommegang 2019

Natuurlijk neemt Fortissimo aanstaande zondag 29 juni deel aan de Maria Ommegang. Steeds weer een gebeurtenis die door velen gewaardeerd wordt. Dat merken wij doordat mensen in het publiek de traditionele liederen meezingen. Dat wordt door de leden van het koor erg op prijs gesteld.

 

Optreden van Fortissimo in Middelburg was een succes

Middelburg was tijdens Middelburg Vólkoren zonovergoten en warm. Een zinderend optreden van Fortissimo was daar een gevolg van. In de Gasthuiskerk en daarna in de Doopsgezinde kerk troffen wij enthousiast publiek. In tegenstelling tot ons gebruikelijk repertoire kozen wij voor een wat toegankelijker programma. Het is niet zo dat dit gemakkelijker te zingen is, maar voor het publiek ligt dit beter in het gehoor. Vooral ook omdat het veelal bekende melodieën zijn. Toine Jimkes begeleidde ons op piano en leidde Kristin Roland ons met vaste hand.

Het publiek genoot en wij ook.

Dit is wat wij zongen:

  1. Postillon
  2. Mais lors ma joie
  3. Stouthearted men
  4. Once in love with Amy
  5. A- Roving
  6. I could have danced
  7. Get me tot he church
  8. Yes sir, that’s my baby
  9. De Animals a- Coming